Povratnici osvajaju strana tržišta: Švedske zastave na jarbolima iz Janje

Bez autora
Mar 14 2011

Porodična firma Reppu Entreprenad iz Janje, koja od 2007. godine u unajmljenom prostoru u Tržnom centru Janja proizvodi poliesterske jarbole za zastave, pokazala je da se i u povratničkoj sredini može uspješno poslovati uprkos ekonomskoj krizi i neuređenom tržištu. Prvog marta tekuće godine ova firma potpisala je ugovor sa švedskom kompanijom Adela AB o izvozu stotinu jarbola visine 12 i 14 metara. Nakon početnih godina nestabilnosti, kada su izvozili jarbole za partnere u Švedskoj, postepeno su postali poznati u RS, a konačno su ušli i na tržište FBiH. Prošle godine su 57 posto proizvoda izvezli u inozemstvo, a 43 posto su plasirali na domaćem tržištu.

Povratnici osvajaju strana tržišta: Švedske zastave na jarbolima iz JanjePorodična firma Reppu Entreprenad iz Janje, koja od 2007. godine u unajmljenom prostoru u Tržnom centru Janja proizvodi poliesterske jarbole za zastave, pokazala je da se i u povratničkoj sredini može uspješno poslovati uprkos ekonomskoj krizi i neuređenom tržištu.

Prvog marta tekuće godine ova firma potpisala je ugovor sa švedskom kompanijom Adela AB o izvozu stotinu jarbola visine 12 i 14 metara, a vlasnik i direktor preduzeća Šerif Gradaščević tvrdi da je prošla godina bila uspješna.

- Nakon početnih godina nestabilnosti, kada smo izvozili jarbole za partnere u Švedskoj, postepeno smo postali poznati u RS, a konačno smo ušli i na tržište FBiH. Prošle godine smo 57 posto naših proizvoda izvezli u inozemstvo, a 43 posto smo plasirali na domaćem tržištu. Imamo mogućnost da razvijamo proizvodnju, ali smo oprezni s investiranjem jer su ekonomski uvjeti nestabilni - kaže Gradaščević.

Dodaje da su proizvodi Reppu Entreprenada vrhunskog kvaliteta i vrlo jednostavni za održavanje, a da ta firma jedina u BiH može proizvoditi jarbole za zastave visine 14 metara. Gradaščević naglašava da se radi po švedskoj tehnologiji i standardima, ali da preduzeće planira osigurati i ISO standard.

Iako je teška ekonomska kriza usporila ostvarivanje planiranih investicija, u saradnji sa švedskim partnerima ovi mladi ljudi iz povratničke Janje svojim proizvodima osvajaju nova tržišta.

Novčana stimulacija

Gradaščević napominje da je lani preduzeće dobilo i novčanu stimulaciju za novozaposlenog radnika od općinske Agencije za mala i srednja preduzeća u Bijeljini, a od poslovnih partnera ističe firmu Festa iz Doboj-Istoka te bijeljinski Oktan promet, na čijim benzinskim pumpama će biti njihovi jarboli. Također, ostvarena je saradnja s Vladom Brčko Distrikta te općinama Maglaj i Odžak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik